Acupunctuur en ook homeopathie kunnen vaak met succes ingezet worden bij diverse hormonale klachten.

Menstruatieklachten in het algemeen vallen hier onder en ook PMS (premenstrueel syndroom). Met acupunctuur wordt getracht om de hormonale balans en dus de menstruatiecyclus te reguleren. Cyclusregualtie kan van toepassing zijn bij zowel onregelmatige cyclus als te veel/te weinig vloeien en te lange/te korte cyclus, het wegblijven van een menstruatie (amenorroe) of een pijnlijke of hevige menstruatie (dysmenorroe) of overmatig tussentijds vloeien (metrorragie). Afhankelijk van welke klachten er spelen kan er op verschillende momenten in de cyclus behandeld worden met acupunctuurpunten die specifiek dat moment van de cyclus ondersteunen.

Overgangsklachten en vermindering van de bijbehorende symptomen als opvliegers en nachtelijk transpireren gaat ook vaak goed met acupunctuur. Tot bepaalde hoogte horen bepaalde klachten bij deze veranderingsfase die een vrouw doormaakt, maar lang niet altijd is het nodig om de kwaliteit van het dagelijkse leven dermate aan te laten tasten door overmatige overgangsklachten en kunnen deze vaak een stuk verminderd worden op natuurlijke wijze.

Zwangerschap en klachten rondom zwangerschap zijn een goede optie voor zowel acupunctuur als homeopathie. Acupunctuur blijkt bij infertiliteit of kinderwens in een aantal studies effectief in het verhogen van de kans op zowel een natuurlijke zwangerschap alsmede ook het verhogen van de kans van slagen van een IVF ICSI of IUI -traject. Het kan zowel  ondersteunen bij het reguleren van een natuurlijke menstruatiecyclus en eisprong, alsmede ook in de verschillende fases van een IVF-traject ondersteunen, zoals de downregulatiefase, de stimulatiefase, rondom de punctie, rondom de terugplaatsing/embryo-transfer en de innestelingsfase en wachttijd. Het kan helpen de eventuele bijwerkingen van medicatie in zo’n traject verminderen en tevens kan het helpen de bijkomende stress en spanningsklachten in zo’n spannende periode te verminderen en daarmee een IVF-traject wat prettiger te doen verlopen en ook op dat vlak mogelijk de kans van slagen te vergroten.

Acupunctuur en Vruchtbaarheid/IVF:

Reguleert de cyclus (lengte, PMS, bloedverlies, eisprong).

Reguleert de hormoonhuishouding door stress te verminderen.

Bevordert functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit.

Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.

Vermindert kans op miskraam.

Vermindert pijn en stress bij puncties.

Versterkt immuunsysteem.

Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.

Verbetert verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.

Vermindert bijwerkingen van medicatie.

Bevordert spermakwaliteit (duurt minimaal 3 maanden).

Bevordert kwaliteit eicel (duurt minimaal 3 maanden).

Ook tijdens de zwangerschap kunnen acupunctuur en homeopathie ingezet worden om bijvoorbeeld klachten zoals zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid en ook het algehele welzijn te behandelen. Aan het eind van de zwangerschap kan acupunctuur het op gang brengen van de bevalling bevorderen of zelfs ingezet worden bij een stuitligging! Na een zwangerschap kan tot slot het herstel en het ‘ontzwangeren’ ondersteund worden en ook het weer op gang brengen van een normale cyclus.

Moxa/Moxa-therapie kan ook worden ingezet bij een stuitligging. Hierbij wordt meestal met een moxastick/houtskoolstaafje met bijvoet (artemisia vulgaris) verwarmd en bij een acupunctuurpunt bij de kleine teen gehouden. Diverse onderzoeken laten een duidelijk grotere kans op een draaiing zien en een proefschrift in 2010 vanuit het Erasmus MC laat zien dat hiermee zelfs grote kostenbesparingen te behalen zijn doordat er een daling van het aantal keizersnedes haalbaar is. Een groot onderzoek, gepubliceerd in de JAMA in 1998 en een vervolgonderzoek in 2003, namen 260 vrouwen deel die werden verdeeld over twee groepen. Na twee weken werd geteld hoeveel kinderen er spontaan gedraaid waren. In de groep vrouwen die geen moxa-therapie hadden gekregen was 47,7% van de baby’s gedraaid en in de groep vrouwen die wel met moxa waren behandeld, was 75,4% van alle baby’s gedraaid.

Migraines en andere soorten hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen die maandelijks terugkeren moeten hier ook niet vergeten worden. Ook deze hebben in dat geval vaak te maken met de hormonale balans en door de cyclus te reguleren zijn ze dan ook vaak aanzienlijk te verbeteren met acupunctuur en homeopathie.

 

Acu-Balance acupunctuur en homeopathie heeft 3 vestigingen in noord-limburg en midden-limburg, Horst Roermond en Panningen. Rob Coumans is lid NVA.

 

Behandelingen worden hierdoor vergoed in de meeste aanvullende verzekeringen.

Praktijk in Horst, Herten, Panningen. Ook voor de regio Gemeente Venlo: Arcen, Belfeld, Blerick, Tegelen, Venlo. Regio Gemeente Bergen: Afferden, Bergen, Nieuw-Bergen, Siebengewald, Well. Regio Gemeente Venray: Blitterswijk, Leunen, Oostrum, Venray, Wanssum, Ysselsteyn. Regio Horst aan de Maas: America, Broekhuizen, Griendtsveen, Grubbenvorst, Lottum, Meerlo, Sevenum, Swolgen, Tienray. Regio Gemeente Peel en Maas: Baarlo, Helden, Kessel, Maasbree, Panningen. Regio Gemeente Leudal: Haelen, Heythuysen, Horn, Neer, Roggel. Regio Gemeente Maasgouw: Beegden, Heel, Ittervoort, Linne, Maasbracht, Thorn, Wessem. Regio Gemeente Roermond: Herten, Maasniel, Merum, Roermond, Swalmen. Regio Gemeente Roerdalen: Herkenbosch, Melick, Montfort, St. Odilienberg, Posterholt, Vlodrop. Regio Gemeente Echt-Susteren: Echt, Nieuwstad, Pey, St. Joost, Susteren. Regio Gemeente Beesel: Beesel, Offenbeek, Reuver.

 

 

Energie Balans, Hormonale Balans, Menstruatieklachten, Cyclusregulatie, PMS, Vruchtbaarheid, Kinderwens, IVF, Begeleiding IVF ICSI IUI, Klachten rond Zwangerschap en Bevalling, Stuitligging, Misselijkheid, Overgangsklachten, Opvliegers, Migraine, Hoofdpijn, Pijnklachten, Neuralgie, Aangezichtspijn, RSI, Rugklachten, Ischias, Spit, Nekklachten, Whiplash, Schouderklachten, Blessures, Tenniselleboog, Slijmbeursontsteking, Hielspoor, Carpaal-tunnelsyndroom, Vermoeidheid, Burn-Out, Stress, Slaapproblemen, Slapeloosheid, Spijsvertering, Maagklachten, Darmklachten, Gordelroos.

 

Klassieke Homeopathie bij Kinderen en Huisdieren.

 

Ook ondersteuning bij Stoppen met Roken en Overgewicht, Afvallen met Acupunctuur en Ooracupunctuur o.a. door vermindering hongergevoel.