Acupunctuur is een onderdeel van de chinese geneeskunde en werd door de Chinezen al ver voor onze jaartelling gebruikt om allerlei aandoeningen en ziekten te behandelen. De kennis die deze dokters hadden werd al vanaf het begin beschreven en is door ervaring geëvolueerd tot de acupunctuur die wij nu kennen. In de chinese geneeskunde wordt de ziekte/aandoening veroorzaakt doordat de balans in de oerkrachten Yin en Yang zijn verstoord. Yin staat voor duisternis, kou, passiviteit, het vrouwelijke, enz., Yang staat voor licht, warmte, activiteit, kracht, het mannelijke. Yin gaat over in Yang, Yang gaat over in Yin, de twee kunnen niet buiten elkaar bestaan en houden elkaar (in gezondheid) in evenwicht. Deze krachten lopen in het lichaam door onzichtbare banen, die wij meridianen noemen. Elke meridiaan hoort bij een bepaald orgaan, b.v. de maag, de nieren, de lever of het hart. Op de meridianen liggen de acupunctuurpunten, waarmee we invloed kunnen uitoefenen op de bij die meridiaan behorende organen. Dat beïnvloeden kan gedaan worden door o.a. het zetten van naalden en het verwarmen met Moxa (kruidenstik/houtskool van de plant Bijvoet). We kunnen zo de energie van de (energetische) organen stimuleren of juist sederen en waar de energie ‘vast’ zit, kunnen we die weer laten stromen. Veel mensen hebben aan ’t begin nog wat angst voor de naalden, maar raken snel aan het idee gewend. U hoeft niet bang te zijn dat er wordt mis geprikt, mits U door een acupuncturist wordt behandeld die een gedegen opleiding heeft gehad. De naalden zijn zo flinter dun, (niet te vergelijken met een injectienaald) dat het inbrengen nauwelijks te voelen is. Als hij precies in het acupunctuurpunt zit voelen de meeste mensen een tintelende of een electrisch-achtige sensatie, die in het verloop van de desbetreffende meridiaan loopt. Deze sensatie wordt door de chinezen ‘Qi ‘of ‘Chi’ genoemd, wat zoiets als ‘energie’ betekend. De naalden moeten 20-40  minuten blijven zitten, afhankelijk van de te behandelen klacht.
Acupunctuur wordt o.a. door de Wereld gezondheids Organisatie (W.H.O.) erkend en wordt toegepast bij vele aandoeningen. Enkele zijn; allergieën, longklachten, maag-darmstoornissen, overgangsproblemen, slaap- en concentratie stoornissen, verslavingen, psychische klachten en vele soorten pijnen.
Acupunctuur, geschikt voor kinderen…? 
Het klinkt in eerste instantie misschien vreemd in de oren om baby’s en jonge kinderen met acupunctuur te behandelen, maar toch is het met homeopathie één van de meest succesvolle therapieën voor kinderen. Juist jonge kinderen zijn met een subtiele prikkel, zoals die met homeopathie of acupunctuur toegediend wordt, sterk te beïnvloeden. Denk hierbij aan een grote diversiteit aan klachten of ziektes die bij kinderen kunnen voorkomen, zoals: diarree/obstipatie, eczeem of andere huidklachten, zwakke weerstand, groeipijnen, tandjes krijgen, klachten na de vaccinaties, diverse allergieën, luchtwegproblemen, gedragsproblemen/hyperactiviteit, bedplassen, ontwikkelingsachterstand, oorontstekingen, etc..
Wat doet een Acupuncturist eigenlijk? De acupuncturist probeert d.m.v. diverse punten op het lichaam de energiebalans te herstellen, d.w.z. zwakke organen te versterken, ziekmakende factoren te verdrijven en de stroom van “Chi”, hetgeen de voedende energie van het lichaam is, te bevorderen. Dit met het doel niet alleen de manifestatie van de klacht te doen verdwijnen, maar ook de onderliggende oorzaak ervan op te heffen. Dit kan d.m.v. naalden, massagetechnieken en/of Chinese kruiden. Mensen vinden het vaak eng om geprikt te worden en zeker om hun kinderen geprikt te laten worden, maar als je ziet met wat voor flinterdunne naaldjes er geprikt wordt, dan valt dit over het algemeen reuze mee. Jonge kinderen reageren naast het prikken ook zeer goed op Tui-Na, het masseren van bepaalde punten/zones.
De indicatielijst voor Acupunctuur is lang: Pijnklachten, Rugklachten (spit, ischias, hernia), (Sport-) Blessures, Tenniselleboog (Epicondilitis/Tendinitis) Schouderklachten (Bursitis/Slijmbeursontsteking, Frozen shoulder) Gewrichtsklachten. In sommige gevallen kan het goed zijn de behandeling te combineren met b.v. fysiotherapie/oefentherapie, en soms kan ook manuele therapie, chiropraxie, osteopathie of een bezoek aan de podotherapeut een goede aanvulling zijn op de acupunctuur of vice versa.
Daarnaast kunt u denken aan o.a.: Allergieën (hooikoorts/allergische rhinitis, allergisch eczeem/netelroos…) Hoofdpijn (migraine, hormonaal gerelateerd, spanningshoofdpijn…) Menstruatie/Hormonale klachten (o.a. PMS, onregelmatigheid, cyclusregulatie, pijnlijke menstruatie), alles omtrent Zwangerschap (misselijkheid, vermoeidheid, bekkenpijn, weeën-stimulatie, stuitligging, infertiliteit/vruchtbaarheid, kinderwens, ondersteuning IVF ICSI en IUI), Overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweet, Vermoeidheidsklachten/energiegebrek (ook CVS en ME), Weerstand, terugkerende infecties, Spijsverteringsklachten bijvoorbeeld maagklachten darmklachten, Stress, nerveuze spanning, Slaapproblemen, Incontinentie, Verslavingen – Acupunctuur is een nuttige ondersteuning bij: Stoppen met roken, Overgewicht, Afvallen/diëet.
In sommige gevallen is een combinatie met Homeopathie of aanpassing in Voeding / Lifestyle waardevol.
Meer info over Acupunctuur: www.acupunctuur.nl
of kijk ook op de Links pagina in het menu
Acu-Balance acupunctuur en homeopathie heeft 3 vestigingen in noord-limburg en midden-limburg, Horst Roermond en Panningen. Rob Coumans is lid NVA.
Behandelingen worden hierdoor vergoed in de meeste aanvullende verzekeringen.
Praktijk in Horst, Herten, Panningen. Ook voor de regio Gemeente Venlo: Arcen, Belfeld, Blerick, Tegelen, Venlo. Regio Gemeente Bergen: Afferden, Bergen, Nieuw-Bergen, Siebengewald, Well. Regio Gemeente Venray: Blitterswijk, Leunen, Oostrum, Venray, Wanssum, Ysselsteyn. Regio Horst aan de Maas: America, Broekhuizen, Griendtsveen, Grubbenvorst, Lottum, Meerlo, Sevenum, Swolgen, Tienray. Regio Gemeente Peel en Maas: Baarlo, Helden, Kessel, Maasbree, Panningen. Regio Gemeente Leudal: Haelen, Heythuysen, Horn, Neer, Roggel. Regio Gemeente Maasgouw: Beegden, Heel, Ittervoort, Linne, Maasbracht, Thorn, Wessem. Regio Gemeente Roermond: Herten, Maasniel, Merum, Roermond, Swalmen. Regio Gemeente Roerdalen: Herkenbosch, Melick, Montfort, St. Odilienberg, Posterholt, Vlodrop. Regio Gemeente Echt-Susteren: Echt, Nieuwstad, Pey, St. Joost, Susteren. Regio Gemeente Beesel: Beesel, Offenbeek, Reuver.Energie Balans, Hormonale Balans, Menstruatieklachten, Cyclusregulatie, PMS, Vruchtbaarheid, Kinderwens, IVF, Begeleiding IVF ICSI IUI, Klachten rond Zwangerschap en Bevalling, Stuitligging, Misselijkheid, Overgangsklachten, Opvliegers, Migraine, Hoofdpijn, Pijnklachten, Neuralgie, Aangezichtspijn, RSI, Rugklachten, Ischias, Spit, Nekklachten, Whiplash, Schouderklachten, Blessures, Tenniselleboog, Slijmbeursontsteking, Hielspoor, Carpaal-tunnelsyndroom, Vermoeidheid, Burn-Out, Stress, Slaapproblemen, Slapeloosheid, Spijsvertering, Maagklachten, Darmklachten, Gordelroos.
Ook ondersteuning bij Stoppen met Roken en Overgewicht, Afvallen met Acupunctuur en Ooracupunctuur o.a. door vermindering hongergevoel.